Hoe werkt WordPress? – Deel 2: Een thema installeren in WordPress

Hoe bouw ik mijn eigen website?

En hoe installeer ik een thema?

Als je bent ingelogd krijg je de zogenaamde “achterkant” van je website te zien. Hierin staat alle informatie die je kan instellen en kan je teksten plaatsen die uiteindelijk aan de “voorkant” van de website weer te zien is, dus wat de bezoekers op jouw website te zien krijgen.

Het beste wat je kan doen om zelf een zo goed mogelijke website te maken is een “Multi-purpose” thema te kopen. Een thema is een soort voorgeprogrammeerd bouwwerk waarin verschillende functies zitten om je website te beheren en er mooi uit te laten zien. “Multi-purpose” betekend dat het voor alles te gebruiken is, vaak heb je ook doelgerichte thema’s, bijvoorbeeld voor het verkopen van vastgoed, alleen zijn die vaak echt specifiek daarop gericht en kom je in de knoop als je wat anders wilt. Vaak kosten Multi-purpose thema’s rond de 50 tot 60 euro, het klinkt misschien wat duur, maar het is zeker de kosten waard.

Je koopt een thema op Themeforest. Daarop staan verschillende thema’s die je kan downloaden, let er wel op dat je een thema koopt voor WordPress. Mijn advies is om gebruik te maken van het thema Jupiter X. Dit is een heel goed thema wat gemakkelijk is om te gebruiken.

wordpress thema kopen

Om een theme te kopen zou je wel een account moeten aanmaken op Themeforest. Ook heb je of Paypal of een creditcard nodig om te kunnen betalen. Om een account te maken op Themeforest klik je rechtsboven op sign in, er verschijnt een venster, onderin staat er dan een optie met “Create an Envato account“. Hier kan je een eigen account maken. Als je een account hebt aangemaakt en je bent ingelogd kan je het thema kopen.

Om gebruik te maken van Paypal zou je een account moeten aanmaken. Dat doe je hier. Hieronder is een filmpje hoe je een account moet aanmaken, ook staat er uitgelegd hoe je makkelijk via iDeal geld op je Paypal account kunt storten.

Als je het thema hebt gekocht kan je met je muis over je gebruikersnaam gaan en klik je daarna op: “Downloads”. Hierin staat als het goed is je aankoop. Je klikt nu op het knopje: “Download” en daarna op: “All files & documentation”. Ook dit bestandje pak je weer uit (Op Windows met Winrar). De bestanden hebben we later weer nodig.

Ga nu naar je WordPress website. Zorg ervoor dat je op de achterkant van je WordPress site bent. Dit kan je zien aan de menu-items aan de linkerkant. Zit je niet op de achterkant? Druk dan linksboven in de zwarte balk op je domeinnaam. Nu ben je in de achterkant. Navigeer nu naar: “Weergave” en daarna klik je op “Thema’s”. Hierin ga je het thema installeren. Druk op “Nieuwe toevoegen” en daarna op “Thema uploaden”. Doormiddel van op de knop: “Bestand kiezen” te drukken kan je navigeren naar je thema. Zoek het mapje met: “jupiterx” en daarna klik je op het bestandje dat begint met: “jupiterx-v” en eindigt met de versie naam (Dus NIET jupiterx-child.zip!). Je drukt daarna op: “Nu installeren” en je thema is geïnstalleerd. Ik raad je aan nu precies hetzelfde te doen maar dan het bestand: “jupiterx-child.zip” te installeren, in principe zou het niet veel uit moeten maken maar als er in de toekomst een programmeur aan je site zou gaan werken is het absoluut handig dit te hebben geactiveerd.

Ook verschijnt er als het goed is een balkje met plugins die moeten worden geïnstalleerd.  Klik op: “Begin installing plugins”, selecteer daarna alle plugins doormiddel van op het vakje links naast: “plugin” te klikken en kies in het selectie vakje links naast “Toepassen” install, druk nu op: “Toepassen”. Als de plugins geïnstalleerd zijn moet je ze nog activeren, herhaal de vorige stappen maar kies nu bij het selectievakje voor “activeren”. De benodigde plugins zijn nu geactiveerd.

Wat we nu nog moeten doen is thema activeren. Je zou hiervoor een account aan moeten maken op Artbees, dat is de maker van het thema. Je kan je hier aanmelden. Er zit een invulveld bij waar je een purchase code moet invullen, deze moet je download met je account op Themeforest. Ga naar je downloads en bij je aankoop druk je op “Download”, er staat een optie bij “License certificate & purchase code (PDF)”, download deze. Open het bestand en zoek naar “Item Purchase Code:”, kopieer de code die erachter staat en plak die bij het invulveld purchase code op Artbees. Je kan je nu aanmelden en inloggen. Het zou kunnen dat bij het menu-item: “Register product” na het inloggen je purchase-code is geregistreerd, als dat niet het geval is plak dan alsnog je purchase-code bij het veld: “Add your purchase code here” en klik op: “submit”. Je registratie verschijnt in de lijst. Klik nu op je geregistreerde item op het gele opgelichte stukje om de API-code te kopiëren, deze heb je straks nodig. Ga terug naar je WordPress website en ga naar de achterkant. Navigeer naar “Jupiter” en daarna naar “Control panel”. Klik op: “Register product” en plak en activeer je code die je net hebt gekopiëerd. Je thema is nu geactiveerd en je kan alle toekomstige updates doen.

jupiter thema installeren