Hoe werkt WordPress? – Deel 1: Waar begin ik?

WordPress is een gratis systeem waarin je je eigen website kan maken en beheren. Het kan heel makkelijk zijn en met wat basisinformatie kan je een prima website maken.

Hoe begin ik een WordPress website?

Om met een WordPress website te starten zou je eerst een domeinnaam moeten kopen en hosting aanschaffen. Er zijn een hele hoop verschillende websites waar je dit kan doen zoals: Mijndomein, Strato en Hostnet.

Als je het juiste hostingsbedrijf hebt gevonden kan je aan de slag. De meeste van dit soort websites hebben een pagina voor het gebruiken van een WordPress website zoals: Hostnet.nl/website/wordpress, zoek naar zo’n pagina en vaak staat er een optie voor het aanschaffen van een hosting met WordPress bij. Is dit niet het geval koop dan een domeinnaam met het bijbehorende hostingspakket (De goedkoopste is meestal genoeg) en meestal staat er in de instellingen van je website een optie om WordPress te installeren.

schermafbeelding-2019-01-10-om-13.53.21

Als alle bovenstaande opties niet van toepassing zijn zou je handmatig aan de slag moeten gaan, na het kopen van een domeinnaam en hosting is meestal een optie om je bestanden op je website te beheren, dit word op verschillende manieren aangegeven zoals bijvoorbeeld: “Filemanager”, “Bestanden beheren” of “FTP Manager”. Download WordPress en pak de bestanden uit met Winrar als je Windows gebruikt, met een Apple computer of laptop is Winrar niet nodig en kan je met een simpele dubbelklik het bestand uitpakken. Als de filemanager die je gebruikt leeg is bevind de bestandslocatie zich vrijwel altijd in de hoofdmap van je domein, dit is perfect en je hoeft nu alleen maar de inhoud van de map: “WordPress” die je net hebt uitgepakt in de filemanager te plaatsen.

Ook kan het zijn dat je nog meer bestanden ziet in de Filemanager, zorg er dan voor dat je de bestanden plaats in “Public_html”, “Httpdocs” of een mapje met de naam van je domein en daarna “Public_html” of “Httpdocs”. Ook komt het voor dat je het in het mapje: “www” moet plaatsen zoals in het voorbeeld hieronder bij TransIP. Als je dit hebt gedaan ga je naar je website (Bijv. www.tkatdesign.nl), er komt nu een optie om WordPress te installeren. Volg alle stappen en je website is klaar voor gebruik. Onthoud je gebruikersnaam en wachtwoord goed, of schrijf het ergens op, want deze heb je nodig om in te loggen. Ben je uitgelogd en wil je een volgende keer inloggen? Ga naar je website en typ daarachter het volgende: ” /wp-admin ” (bijv: www.tkatdesign.nl/wp-admin). Er komt een inlogscherm en je kan nu inloggen met jouw gegevens.

wordpress file manager